Hoppa direkt till innehåll
IMG_1895
Hans & Ulla Eklundh, Västerås (547) 547
weblog

Webblog

(klicka på bilden för att förstora den)
Idag har vi varit ut på två fina utflyktsmål med vår vän Mats som reseguide. Efter att ha sovit gott och käkat frukost styrdes kosan till Maltesholm slott, söder om Tollarp. Det är ett av Skånes välbevarade slott, ett renässansslott med en bred vallgrav som byggdes och stod klart 1638. Det är i privat ägo men man har tillträde till den stora fina trädgården.
Bokskog på en bädd av ramslök
Stenbygget "Höge väg" leder upp till slottet, den är 1,3 km lång och 12-20 meter bred och är på sina ställen 6 m hög. Vägen tog 47 år att bygga. Varje dag var arbetarna på slottet tvungna att ta med sig en sten till vägbygget och de lär ha sagt:
– Vore inte herreman galen, så hade ej fattigman bröd.
Vi strosade runt i den vackra trädgården med den mäktiga bokskogen som bakgrund samt njöt av medhavd fika och nybakade bullar från ett bageri i Åhus.
Men äventyret tog inte slut där. På Linderödsåsens östra sida finns ett naturreservat med Skånes största vattenfall i en ravin som skär genom åsen. Det är inte särskilt imponerande vattenfall, men ändå Skånes högsta. Efter en bitvis tuff promenad upp på åsen och utmed Forsakarsbäcken, som bildar vattenfallet, på en trollsk bokskogstig, så bar det sedan nedför tillbaka på andra sidan ravinen.
Vi avslutade kvällen tillsammans med en middag på en nyöppnad pizzeria i Åhus. Tror vi kommer att sova gott i natt också.